16 Ağustos 2014 Cumartesi

Saratoga / 16 Ağustos

1. Koşu: Saratoga'daki Alabama gününde ilk Grup yarış olan G2 Lake Placid Stakes az sayıda dişi tayın mücadele edecek olmasına rağmen oldukça zevkli geçmeye aday. Fransa'da bu yıl Dişi Tay Deneme ve Kısrak Koşusu'nun üçüncüsü olan ve son startında G1 Belmont Oaks'ta start alıp 4. kalan (4) XCELLENCE, yeni antrenörü Chad Brown ve ilk kez kullanacağı Lasix'in olası pozitif etkisiyle bu kıtadaki ilk birinciliğini almaya yakın gözüküyor. Öte yandan bu yıl nispeten alt gruplarda katıldığı 2 çim yarışını da kolay kazanan ve anneden şampiyon kısrak Royal Delta'nın kardeşi olan (5) CROWN QUEEN ile G1 Belmont Oaks'ı kazanırken XCELLENCE'ı geride bırakan (6) MINORETTE birincilik mücadelesine katılabilecek diğer isimler.

SIRALAMA: 4 // 5.6

2. Koşu: 2 yaşlı İngiliz tayları için uzun sayılabilecek 1700 metre mesafede çim pistte gerçekleştirilecek Maiden koşuda yarış hayatına İrlanda'da hepimizin yakından tanıdığı eski şampiyon jokey, yeni antrenör Johnny Murtagh'ın antrenesinde başlayan (10) SYNTAX, 29 Haziran günü Curragh'da katıldığı 1400 metre mesafedeki ilk startında kazanan tayın 3 boy gerisinde 5.lik elde etti, akabinde 7 Temmuz günü aynı mesafede Roscommon'da katıldığı koşuda da ikinci oldu. Syntax'ın katıldığı ilk koşuyu kazanan Gleneagles ve ikinci koşuyu kazanan Jack Naylor'ın bir sonraki yarışlarında Grup 3 koşuda birinciliğine uzandığını varsayarsak bu tayın Saratoga pistine uyum sağlaması hâlinde yeni ilgilileri idaresinde Lasix'in de olası pozitif etkisiyle Maiden'e veda edebileceğini düşünüyorum. Ancak uzayan 300 metre ve 2 yaşındaki bir tayın kıta değiştirmesinin olumsuz etkileri olabileceğini düşünürek, rakiplerinden bahsetmek istiyorum. İlk kez start alacak olmasına rağmen bu yıl Klaravich Ekürisi ve antrenör Chad Brown'ın ilk kez koşan 2 yaşlı 5 tayının 3'ü katıldığı koşuları kazanırken, 1'i ise fotoda baş farkıyla kaybetti. Bu istatistikleri göz önüne alarak anneden 2 çim pist galibi safkanla kardeş olan (1) CAN'T HAPPEN HERE'ın, son günlerin en formda iki jokeyinden Irad Ortiz idaresinde şanslı olabileceğini düşünüyorum. Bu iki ismin ardından 11 Temmuz günü Belmont'ta katıldıkları 1200 metre mesafede çim pistteki koşuyu yakın arayla ikinci ve üçüncü olarak bitiren taylar (2) REALITY ve (3) SECURITY RISK'i yazarak bu ilk ayağı geçebileceğimizi düşünüyorum.

SIRALAMA: 10.1.2.3

3. Koşu: Yarış hayatına Kasım 2013'te Aqueduct'ta katıldığı koşuyu kazanırken TONALIST gibi bu yılın önemli bir tayını geride bırakan, ardından ise Gulfstream'de katıldığı Allowance koşuda dereceye girmeyip, Aqueduct'taki Allowance koşuda üçüncü olan (5) MATTERHORN'un Mayıs ve Haziran aylarında katıldığı son iki startına baktığımız zaman TONALIST'in kazandığı G2 Peter Pan Stakes ve G1 Belmont Stakes'te koştuğunu görüyoruz. Peter Pan Stakes'te dördüncü olup, 2400 metre mesafedeki G1 Belmont Stakes'te viraja doğru iyi gelmesine rağmen uzayan mesafe ve sert rakipler nedeniyle temposunu kaybedip 8. olan Todd Pletcher'ın antrenesindeki Tapit temsilcisinin uzun süren birincilik hasretine böylesine uygun bir grupta son vermesini bekliyorum. Zorlu programda en güvendiğim isim olan Matterhorn şayet sert gruptaki yarışlarından olumsuz etkilenmiş ve kazanmayı cidden unutmuşsa Coolmore-Pletcher'ın ikilisinin iş birliğindeki (1) BAY OF BISCAY ve Darley-K.McLaughlin ikilisindeki (7) BARATTI'nin rakip olabilir.

SIRALAMA: 5 /////////////// 1.7

4. Koşu: 2 yaşlılara ait günün bir diğer yarışında 19 Temmuz günü Saratoga'da 1100 metre mesafedeki kum pist yarışında birlikte start alıp ikinci ve üçüncü olarak koşuyu tamamlayan (7) BOLD CONQUEST ve (6) MONEY CHANGER koşu tecrübeleriyle doğal olarak ön plana çıkıyor. Özellikle Money Changer'ı 2 yaşlılardaki başarılılarıyla ün salmış şampiyon antrenör Todd Pletcher'ın antrene etmesi, öte yandna Bold Conquest'in antrenörü Steve Asmussen'in Saratoga'da ikinci startına çıkan 2 yaşlı son 19 tayının 7 birincilik, 7 de ikincilik elde etmesiyle bu iki tay bizim atçılık tabiriyle patlamış mısır olarak nitelendiriliyor. Ancak Amerika'da (8) ZENNOR bugün için oldukça konuşulan bir isim. Bu konuşulmasının en önemli sebebi ise belki saçma gelebilir ama bu tayın Godolphin'in klasik mavi forması ile start alacak olması. Neden mi? Çünkü Saratoga'da Godolphin'in klasik mavi formasıyla piste çıkan son 2 yaşlı tayı bundan tam 11 yıl önce 24 Ağustos 2003 tarihinde piste çıkan Fifth Edition isimli taydı. Genellikle Darley Harası'nın formasıyla yarış hayatına başlayan tayların aksine Godolphin formasıyla start alacak olan ve 1000'i 1.00, 800'ü 47'lik galoplarını yaparken kendisi start almamış bir çok ahırdaşına kolaylıkla hakim olduğu belirtilen ZENNOR'un annesinin nispeten ağırlıklı olarak çim pistte start almış yavrular vermiş olmasına rağmen bugün ilk startında kazanması hiç ama hiç sürpriz olmayacaktır.

SIRALAMA: 8.6.7

5. Koşu: 1900 metre çim pistteki Şartlı koşuda ülkemizden de bahis oynanan 13 gün önceki son yarışını kadın aprantisi Taylor Rice idaresinde fotoya yakın kaybeden Kitten's Joy temsilcisi (8) COZY KITTEN, bugün Joseph Rocco Jr. idaresinde viraj üzerinde yerinde yürüp, rakiplerinden yeterli avansı alması hâlinde son metrelerde güçlü ataklarla gelmesi muhtemel koşunun favorisi (1) GRAND RAPPORT'un önünde fotoya uzanabilir. İlk rakip olarak dediğim gibi sonlarda güçlü gelebilen Grand Rapport olacaktır. Bu iki ismin ardından son startında Cozy Kitten'ı geride bırakan ve son günlerin formda jokeyi Irad Ortiz ile start alacak olan (9) ARC ABOVE'un şanslı olabileceğini düşünüyorum. Çok sürprizde ise bu grubun genellikle gerisinde koşsa da tatminkar yarışları bulunan (3) KNIGHTS NATION ve bu pistte birinciliği bulunmasa da (2) GOURMET DINNER değerlendirilebilir.

SIRALAMA: 8.1 / 9 // 3.2

6. Koşu: Günün en zorlu yarışı olması muhtemel 1400 metre kum pistteki Şartlı yarışta bariz öne çıkan bir safkan bulunmuyor. Mümkün olduğunca çok at yazılması gereken hatta imkan varsa direkt "H" yapılabilecek bu koşuda sıralama vermek gerekirse son startlarından daha uygun bir grup bulan (12) CRAFTY DREAMER, Maiden'a veda ettikten sonra son 6 yarışında Grup koşularda mücadele edip beklenen yarışlarını sergileyemeyen ve bugün uygun bir grup bulan (10) FINANCIAL MOGUL, 161 gündür start almasa da son startında KY Derby provalarından G3 Tampa Bay Derby'de koşup 3. olan Todd Pletcher'ın antrenesindeki (5) SURFING U S A, uzun aradan sonra tatminkar bir yarış gören (11) CELEBRATED TALENT,  1000'i 1 dakikadan altında tamamladığı son galobuna bayıldığım (4) SCAM bence gruptan biraz sıyrılan ilk 5 isim. Zorlu koşuyu kapatanlar için ise gruptaki diğer sıralamam; DRF saatçileri Mike Vesce ve Mike Welsch'in son iki galobunu çok beğendikleri (3) DEMANDER, uzun süredir koşmasa da 2 yaşlılığında katıldığı koşuları tatminkar olup 2012 Keeneland Satışları'nda 1 Milyon $'a alınan (1) MOSLER, G2 Robert Lewis Stakes'te Candy Boy, Chitu ve Midnight Hawk gibi rakiplerle koşmuş (7) COOL SAMURAI, formda Ortiz kardeşlerin bindiği (8) ALL MY MEMORIES ve (13) WACO, Gulfstream'deki yarışları tatminkar (6) DREAM SATURDAY, Belmont Park'ta koşu kazanmış, Saratoga!'daki son 4.lüğü fena olmayan (9) RICH 'N' TUCK, son olarak lider aygır Tapit'in temsilcisi (2) FIRE STARTER günün bana göre en zorlu yarışında şanslı olabilecek safkanlar.

SIRALAMA: 12.10.5.11.4 // 3.1.7.8.13.6.9.2

7. Koşu: Ülkemizdeki programa göre günün son koşusu yine zorlu bir mücadeleye sahne olacak gibi görünüyor ancak bir önceki koşuya nazaran daha az atla kazanan safkanı bulabileceğimizi düşünüyorum. Bu isimlerden ilki ise Saratoga'daki son startında aynı ikramiyede olsa da bu gruptan bi' tık üst grupta iyi koşup, sonlarda trafik problemi yaşamasına rağmen yakın ara üçüncü olan (9) WHY NOT WHISKEY'in son 3 yarış gününde 4 birincilik elde eden formda antrenör Bruce Brown'ın antrenesinde olmasıyla en şanslı isim olmasını bekliyorum. Olası trafik problemlerini bir kez daha yaşaması hâlinde uzun aradan sonra ağır çimde koştuğu son 2 yarışında bir dördüncülük bir de birincilik elde ederken beğendiğim (7) MOBRIDGE, Haziran ayında Belmont'taki Allowance koşuda güzel bir üçüncülük elde eden (2) ORINO, daha önce ağırlıklı olarak Kanada'da start alan ve bu grup için iyi sayılabilecek yarışları bulunan (3) HURRY UP ALAN şanslı olabilir. Bu 4 isimle ben bu koşuyu geçmeyi planlıyorum, ancak başka koşularda tek bulanlar için kum pistte son startını kazanıp bu performansını çime yansıtması hâlinde (5) PETROCELLI, Hall of Fame jokey Alex Solis idaresinde koşacak yarışları tatminkar (6) SUN WORSHIPPER ve son olarak koşması hâlinde bu yıl formsuz olsa da geçtiğimiz yıl iyi yarışları bulunan (11) CAPTAIN GAUGHEN çok at arayanların değerlendirebileceği isimler.

Dipnot: "Also Eligible" isimler (14) HEAR THE FOOTSTEPS ve (15) MAJESTIC RAFFY'nin koşudan çıkması muhtemel, bu isimler koşarsa yazılması gerekir.

SIRALAMA: 9.7.2.3 // 5.6.11



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder