1 Eylül 2015 Salı

Misafir safkanlar analizi: Uluslararası İstanbul Koşusu (G3)

Blog yazı dizisinde 2015 yılı Uluslararası Yarış Festivali kapsamında 5-6 Eylül tarihlerinde İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda koşulacak olan 7 enternasyonal koşudan İstanbul Koşusu için deklareleri yapılan, gelmesi muhtemel isimleri tanımaya ve tanıtmaya çalışacağız.

(Dipnot: Yurtiçinden deklare olan safkanları az çok tanıdığımızdan ve Azerbaycan'dan deklare olan safkanlarla ilgili de herhangi bir bilgiye ulaşamadığımızdan yalnızca Avrupa'dan gelecek isimleri tanıyacağız)



(LOCAL TIME)

LOCAL TIME: Sonda söyleyeceğimizi, başta söyleyelim. Bu koşu için yurtdışından gelen kısraklar arasında açık ara en kariyerlisi. Geçen yıl Shuruq ile bu koşuyu kazanan Godolphin Ekürisi'nin İstanbul Koşusu'na deklare ettiği bu yılki kozu LOCAL TIME (Invincible Spirit - Marie De Medici / Medicean) katıldığı 4'ü çim, 6'sı kum 10 koşuda 6 galibiyet elde etti. Yarış hayatına İngiltere'de dördüncülükle başlayan Local Time, akabinde kum pistte 2 koşu kazandı. Sezon sonunda ilk kez çıktığı çim ve Newmarket gibi önemli bir pistte G3 kazanan kısrak daha sonra ekürinin bir çok ismi gibi Dubai'nin yolunu tuttu. Local Time, Dubai'de öyle bir sezon geçirdi ki karnavala adeta damgasını vurdu. Sırasıyla kum pistte UAE 1000 Guineas Trial, 1000 Guineas (Listed) ve G3 UAE Oaks'ı kazanarak tüm dikkatleri üzerine çeken ve üst üste 6 koşuluk galibiyet serisi yakalayan kısrak karnaval bittikten sonra tekrar İngiltere'ye döndü. Ancak bu sezon hedefi öylesine büyüttü ki eküri, Local Time son 3 yarışında sadece 1 at geçerken rakiplerinden toplamda 53 boy fark yedi. Fakat bahsettiğimiz bu koşular: G1 1000 Guineas (İngiltere Dişi Tay Deneme), G1 Coronation Stakes ve G2 Kilboy Estate Stakes olurken, bu koşulardaki rakiplerinin ne denli güçlü olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım.

VIDEO: LOCAL TIME'ın geçtiğimiz yıl çim pistte katıldığı ve kazandığı ilk koşu olan Newmarket'teki G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1FdBNsp

VIDEO: LOCAL TIME'ın bu yıl Dubai'de kazandığı BAE Dişi Tay Deneme Koşusu:



VIDEO: LOCAL TIME'ın kazandığı son koşu olan G3 BAE Kısrak Koşusu:




(REKDHAT)

REKDHAT: Darley yetiştirmesi olup, Sheikh Ahmed Al Maktoum'un sahibi, Roger Varian'ın ise antrenörü olduğu 4 yaşındaki Shamardal kızı REKDHAT (Shamardal - Taarkod / Singspiel), bugüne kadar 7'si çim, 2'si kum katıldığı 9 koşuda 3 birincilik, 2 ikincilik, 1 de üçüncülük elde etti. C5, C4 ve C3 gibi orta düzey koşularda birincilikler elde eden kısrak, bu sezon Temmuz ayında katıldığı Listed koşuda gerilerde bir dördüncülük elde etti. Rekdhat, son olarak 18 Temmuz günü İngiltere-Newbury'deki Class 2 koşuyu Godolphin Ekürisi kısraklarından Forest Maiden'ın burun farkla gerisinde ikinci olarak tamamladı. 

VIDEO: Forest Maiden'ın burun farkla gerisinde REKDHAT'ın ikinci olduğu Temmuz ayındaki Class 2 koşuyu izlemek için linke tıklayınız: http://bit.ly/1EtYUE6




(GROWING GLORY) (öndeki, sarı-mavi forma)

GROWING GLORY: Bugüne kadar 3'ü çim 6'sı kum pistte olmak üzere 9 kez start alan GROWING GLORY'nin (Orpen - Trois Rivieres / Dr Fong) tamamı kum pistte olan 3 birinciliği bulunuyor. Ülkemizde aşım yapan Dr Fong'un kısrak babası olduğu 3 yaşındaki dişi tay, çim pistte 3 kez start alıp 2 ikincilik elde etti.  Yarış hayatını genellikle Fransa'da sürdüren Growing Glory kum pistte sezon başında Listed kazanırken, çim pistteki en ciddi başarısı ise son startı olan 5 Temmuz günü Maisons-Laffitte'de katıldığı 1400 metre çim pistteki Listed koşu ikinciliği olarak dikkat çekiyor.

VIDEO: GROWING GLORY'nin Şubat ayında Fransa'da kazandığı Listed koşu:




(WALDNAH)
 
WALDNAH: 4'ü çim 4'ü kum katıldığı 8 koşuda 2 birincilik, 3 ikincilik, 1 de üçüncülük elde eden Britanya menşeili WALDNAH (New Approach - Waldmark / Mark of Esteem) yarış hayatına geçtiğimiz yıl Britanya'da başladı. Ekim 2014-Ocak 2015 arası katıldığı 4'ü kum pistte olmak üzere 5 koşunun sonuncusunu Kempton'da kazanarak Maiden'dan çıkan tay akabinde Almanya'ya gitti. İngiltere'de iken John Gosden gibi usta bir antrenörü elinde olan Waldnah, Almanya'da da başarılı antrenör Andreas Wöhler'in antrenesine geçti. Buradaki ilk startı olan Listed koşuda 7'de atta 7. olan dişi tay, akabinde bir başka Listed koşuda 6 boy geride üçüncü oldu. Yavaş yavaş yeni ülkesine alışan Waldnah, en büyük başarısını ise 26 Temmuz günü Münih'te katıldığı 1600 metre çim pistteki Listed koşuyu beyaz bayrak ayna ile kazanarak elde etti.

VIDEO: WALDNAH'ın 26 Temmuz günü Münih'te kazandığı Listed koşu:




KİŞİSEL GÖRÜŞ: Ülkece pek başarılı olamadığımız kategorilerden İstanbul Koşusu'nda bu yıl Local Time'ın geçtiğimiz yıl Shuruq'un yaptığını tekrarlayıp kazanması en muhtemel sonuç görünümünde. Sert gruplardaki son yarışlarında bekleneni veremeyen Local Time şayet burada da eksik koşarsa bu kez koşunun seyir zevki çok yüksek olabilir. Keza Listed galibiyetiyle Almanya'da form yakalayan Waldnah'dan iyi bir tempo yarışı gelebilir. Öte yandan Growing Glory ise hemen her yarış karakterini ortaya koyan ve son Listed ikinciliği ile yine form yakalayan bir isim konumunda. Ayrıca Rekdhat'ın Class 2'deki son ikinciliği oldukça tatminkar. Dolasıyla pek başarılı olamadığımız İstanbul Koşusu'nda Local Time'ın performansı bu yılki koşunun da neticesini belirleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder