2 Eylül 2015 Çarşamba

Misafir safkanlar analizi: Topkapı Koşusu (G2)

Bu yazıda 2015 yılı Uluslararası Yarış Festivali kapsamında koşulacak olan Topkapı Koşusu için deklareleri yapılan, gelmesi muhtemel isimleri tanımaya ve tanıtmaya çalışacağız.


                                                    (Godolphin formasıyla TOORMORE)

TOORMORE: Ülkemize yabancı olmayan isimlerden TOORMORE'un (Arakan - Danetime Out / Danetime) Türkiye'ye gelen en kariyerli isim olduğunu bir kez daha belirterek tanıtıma başlayalım. Kariyeri boyunca 13 kez start alan safkanın, 5 birincilik, 2 ikincilik, 2 de üçüncülüğü bulunuyor.


Mayıs 2013 ve Nisan 2014 arasında G1 National Stakes, G2 Vintage Stakes ve G3 Craven Stakes'in de aralarında bulunduğu ilk 4 startını kazanıp kariyerine müthiş bir başlangıç yapan TOORMORE, İngiltere'de bu performansıyla şampiyon 2 yaşlı tay seçildi. Sonrasında çok sert gruplarda 2 G1 mücadelede tabelaya giremeyen safkan, G2 koşuda elde ettiği ikinciliğin ardından 2014 yılı Topkapı Koşusu için ülkemize geldi. Ağırlaşan pistin etkisiyle beklenenin altında koşup 3. olan Toormore, akabinde tekrar ülkesine dönüp Avrupa'nın en önemli koşularından olan G1 Queen Elizabeth II Stakes'te kazanan safkanın 1 boy gerisinde üçüncü olarak sezonu kapattı.


Bu yıl 4 yaşlılığına Mayıs ayında Newbury'de katıldığı G1 Lockinge Stakes'te ahırdaşı Night of Thunder'ın az farkla gerisinde ikinci olarak başlayan TOORMORE, daha sonra Royal Ascot festivali kapsamında katıldığı G1 Queen Anne Stakes'te dünyanın en iyi miler'ı Solow'un 3.5 boy gerisinde dördüncü olurken, bu kez ahırdaşı Night of Thunder, Hong Kong'un şampiyon miler'ı Able Friend ve geçen yıl Topkapı Koşusu'nda geçildiği Glory Awaits'i geride bırakmayı başardı.


G1 Queen Stakes sonrası dünyaca ünlü Godolphin Ekürisi, Middleham Park Racing ortaklığındaki Toormore'u kadrosuna kattığını duyurdu. 28 Temmuz günü yeni düz mavi klasik forma altında Goodwood'da katıldığı G2 Qatar Lennox Stakes'ten galibiyetle ayrılırken süre gelen birincilik hasretine de son veren TOORMORE, son kez 16 Ağustos'ta Fransa-Deauville'de start aldığı G1 Prix Jacques Le Marois'da 3.5 boy geride 5. oldu.


VIDEO: 16 Mayıs'ta TOORMORE'un ahırdaşı Night of Thunder'a az farkla kaybettiği G1 Lockinge Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1RUnNwh


Toormore'un 16 Haziran günü 4. olduğu G1 Queen Anne Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1UqTCuW


Toormore'un 28 Temmuz'da kazandığı G2 Lennox Stakes: http://bit.ly/1UqTJqv


Toormore'un 16 Ağustos'ta 5. olduğu G1 Prix Jacques Le Marois:





(SHIFTING POWER)

SHIFTING POWER:  Richard Hannon'ın antrenesindeki bir başka isim olan SHIFTING POWER (Compton Place - Profit Alert / Alzao) bugüne kadar katıldığı 11 koşuda 4 birincilik elde ederken, 2 kez üçüncü, 1 kez de dördüncü oldu.

2013 yazında Sandown ve Newmarket'te katıldığı 2 koşuyu toplamda 9 boy farkla kazanarak yarış hayatına parlak bir başlangıç yapan ve 2 yaşlılığını bu 2 galibiyetle noktalayan SHIFTING POWER, 3 yaşlılığına da Nisan 2014'te Newmarket'te Class 1 koşu kazanarak başladı. Akabinde Night of Thunder'ın kazandığı G1 İngiltere Erkek Tay Deneme'de 3 boy geride 4. olarak ilk mağlubiyetini alan safkan, daha sonra G1 İrlanda Erkek Tay Deneme'de de Kingman'in 5 boy gerisinde ikinci oldu.


Temmuz 2014'te Fransa'da katıldığı G1 Prix Jean Prat'ta ikinci olan SHIFTING POWER, 1 Ağustos'ta Goodwood'da katıldığı G3 koşuyu çok gerilerde 5. olarak tamamladı ve sezonu kapattı. 4 yaşlılığında bu yıl Sandown'da G2 koşuda üçüncü olarak başlayan safkan, daha sonra Windsor'da start aldığı 1700 metre çim pistteki Listed koşudan birincilikle ayrıldı. 


2 ve 3 yaşlılığından sonra bu sezona da iyi başlayan SHIFTING POWER, son 2 yarışında ise çok başarısız bir performans sergiledi. 5 Haziran'da Epsom'daki G3 koşuyu derecesiz olarak tamamlayan safkan, son olarak 13 Ağustos'ta Salisbury'de piste çıktığı G3 koşuyu da 13.5 boy geride 8. olarak bitirdi.


VIDEO: SHIFTING POWER'ın geçen yıl protesto neticesinde ikinci olarak tamamladığı G1 Prix Jean Part:




Shifting Power'ın sezon başında üçüncü olduğu G2 koşu: http://bit.ly/1N9nWeO

13 Ağustos günü Shifting Power'ın 8. olarak tamamladığı G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1L3FMJX



(NABUCCO, Ekim 2013'te G3 koşu kazanırken)

NABUCCO: Alman menşeili NABUCCO (Areion - Numero Uno / Lavirco) yarış hayatını İtalya'da sürdüren bir isim. Bugüne kadar 12 kez start alan safkanın 2 birincilik, 1 ikincilik, 1 de üçüncülüğü bulunuyor.


5 yaşındaki Nabucco'nun kayıtlara göre en büyük başarısı Ekim 2013'te San Siro'da kazandığı G3 koşu. 2013 yılında İtalya'da bir G1 mücadelede 4. olan safkanın Mayıs 2014'ten bu yana herhangi bir koşu performansı gözükmemekte.


VIDEO: 20 Ekim 2013'te Nabucco'nun İtalya'da kazandığı G3 koşu:






(MOLLY LE CLOU)

MOLLY LE CLOU: Alman menşeili bir başka isim olan 3 yaşındaki kır erkek tay MOLLY LE CLOU (Doyen - Molly Maxima / Big Shuffle) yarış hayatı boyunca katıldığı 7 koşuda 2 birincilik, 2 üçüncülük, 1 de dördüncülük elde etti.

Ağustos ve Eylül 2014'te biri Listed olmak üzere katıldığı 2 koşuyu kazanarak yarış hayatına parlak bir başlangıç yapan Molly Le Clou, akabinde Ekim ve Kasım aylarında start aldığı G3 koşularda üçüncü ve dördüncülük elde edip sezonu kapattı.

3 yaşlılığına 3 Mayıs günü Frankfurt'ta start aldığı koşuda 8. olarak başlayan Molly Le Clou, sonrasında G2 Almanya Erkek Tay Deneme Koşusu'nda 3. oldu. Bugüne kadar yalnızca Almanya'da start alan kır erkek tay, son olarak 5 Temmuz günü katıldığı Alman Derbisi'ni ise 7. olarak tamamladı.

VIDEO: MOLLY LE CLOU'nun Eylül 2014'te kazandığı Listed koşu:



Molly Le Clou'nun üçüncü olduğu G2 Almanya Erkek Tay Deneme Koşusu:



KİŞİSEL GÖRÜŞ: Toormore, geçtiğimiz yıl jokey ve pist faktörüyle kaybettiği koşuya bu yıl performansını arttırarak her ne kadar son koşusunda tabela dışı kalsa da nispeten formda geldiği aşikar. Üstelik en ciddi rakibi Shifting Power'ın çok formsuz olması ve Alman menşeili safkanların üst düzey performansının bulunmamasıyla Toormore'un ikinci Topkapı Koşusu'nda zafere yakın göründüğünü söylememiz normal. 

Toormore'u bir kenara koyarsak yurtdışından gelen rakiplerinin formsuzluğu, ülkemiz miler'ları Perfect Warrior, Yıldırımbey ve Golden Tower'ın da bu koşudaki şansını oldukça arttırıyor bana göre. Özellikle Toormore'un önlerde gitmeyi bu yıl alışkanlık hâline getirmesi, Golden Tower'ın ayağına çabukluğu, Nabucco'nun da izlediğimiz kadarıyla tempo atı olması sebebiyle bu yıl mil koşularında üst düzey form yakalayan Yıldırımbey'den ekstra iyi bir yarış gelebilir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder