1 Eylül 2015 Salı

Misafir safkanlar analizi: Boğaziçi Koşusu (G2)

Bu yazıda 2015 yılı Uluslararası Yarış Festivali kapsamında 5-6 Eylül tarihlerinde İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda koşulacak olan 7 enternasyonal koşudan Boğaziçi Koşusu için deklareleri yapılan, gelmesi muhtemel isimleri tanımaya ve tanıtmaya çalışacağız.
(CONNECTICUT)

CONNECTICUT: Daha önce Boğaziçi Koşusu'nda dördüncü olan AFSARE ve Anadolu Koşusu'nu kazanan DANADANA gibi aynı ekibin ilgilendiği, Sheikh Obaid Al Maktoum'un sahibi, Luca Cumani'nin ise antrenörü olduğu CONNECTICUT (New Approach - Craigmill / Slip Anchor) 2 yaşlılığında hiç start almadı. 4 yaşındaki safkan, bugüne kadar katıldığı 8 koşuda 4 birincilik, 2 de üçüncülük elde etti.


2012 yılı Tattersalls Satışları'ndan 110.000 GNS bedelle satın alınan ve Nisan 2014'te 3 yaşlı olarak İngiltere-Newmarket'te yarış hayatına başlayan Connecticut'ın üçüncü olduğu ilk yarışının ardından Maiden'dan çıkması fazla uzun sürmedi. Formunu gittikçe ilerleten safkan, Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarında 3 farklı hipodromda katıldığı Class 4 ve Class 3 koşuyu kazanmayı başardı. Daha sonra ilk kez çıktığı 2800 metredeki Class 2 koşuda yakın ara üçüncü olan safkan, 3 yaşlılığında katıldığı son koşu olan Ekim 2014'te Newmarket'teki Class 2 koşuyu 24 at arasında 9. olarak tamamladı.


4 yaşlılık sezonuna bu yıl yaklaşık 8 ay aradan sonra katıldığı ilk koşu olan Pontefract'taki 4 atın katıldığı Listed koşuyu çok kolay bir şekilde toplamda 16 boy farkla kazanan Connecticut bu geri dönüşle birlikte Grup koşulara göz kırptı. Ekürinin hedef büyülttüğü safkan, Boğaziçi Koşusu öncesi son kez 31 Temmuz günü Goodwood'da favorilerden biri olarak katıldığı ve 7 safkanın start aldığı G3 Glorious Stakes'te ise kazanan Dubday'in 6 boy, bugünkü rakiplerinden de Windshear'in de yaklaşık 2.5 boy gerisinde 5. oldu.


VIDEO: CONNECTICUT'ın bu yıl 8 ay aradan sonra katıldığı ve 16 boy farkla kazandığı Listed koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1UpXKvr


Connecticut'ın 5., Windshear'ın ise 3. olduğu Goodwood'daki G3 Glorious Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1VunOI0



(ERIC)

ERIC: Alman menşeili ERIC (Tertullian - Ericarrow / Bollin Eric) 3 senedir süren yarış hayatı boyunca yalnızca Almanya'da start almış bir isim. 4 yaşındaki safkan bugüne kadar katıldığı 13 koşuda 3 birincilik elde ederken, 1'er kez ikinci ve üçüncülük, 2 kez de dördüncülük elde etti. 


2 yaşlılığında katıldığı kısa mesafeli 2 koşuyu da kazanan Eric, 2014 yılında ise bir çok Alman safkan gibi adım adım uzun mesafeye doğru çıkarken bu süreçte 7 koşuda 1 birincilik elde etti. Sea The Moon'un çok konuşulan G1 Alman Derbisi zaferinde epey gerilerde 4. olarak kendisine rol bulan safkan, 2014 yılındaki tek, kariyerindeki son galibiyetini ise Ağustos 2014'te Krefeld'de katıldığı 2000 metre çim pistteki G3 koşuyu kazanarak elde etti.


Bu sezon 2000-2400 metre arası 4 koşuda boy gösteren Eric, Köln'deki G2 mücadeleden üçüncü olarak ayrılırken, son 3 koşusunda ise ilk 3 dereceye giremedi.


VIDEO: ERIC'in Ağustos 2014'te elde ettiği, aynı zamanda son galibiyeti olan G3 koşu:


 



(WINDSHEAR)

WINDSHEAR:  Geçtiğimiz yıl PETHER'S MOON ile Boğaziçi Koşusu'nu kazanan ve daha sonra bu safkanla bu yıl G1 Coronation Cup'ta da birinciliğe ulaşan ünlü antrenör Richard Hannon'ın bu yılki Boğaziçi Koşusu adayı WINDSHEAR (Hurricane Run - Portal / Hernando) 4 yaşındaki bir safkan olup, bugüne kadar 16 koşuda 3 birincilik, 6 ikincilik, 2 de üçüncülük elde etti.


2013 yılında 2 yaşlı olarak katıldığı tek koşuyu kazanan Windshear, 2014 yılında 3 yaşlı olarak yoğun bir sezon geçirdi ve 8 kez start alırken 1 birinciliğe imzasını attı fakat hiç tabeladan düşmedi. Özellikle Goodwood ve Newmarket'te Snow Sky ve Hartnell gibi başarılı isimlerin ardından ikincilikler elde eden safkanın, Eylül 2014'te İngiltere'nin klasik koşularından olan, Triple Crown'ın üçüncü ayağı St. Leger Stakes'te Kingston Hill'in 3.5 boy gerisinde 4. oldu.


Bu sezona Mart ayında Doncaster'de Class 2 koşu kazanarak iyi başlayan Windshear, akabinde Newbury'deki G3 koşuyu Arab Spring gibi önemli bir safkanın 2 boy gerisinde 4. olarak tamamladı. Mayıs ve Haziran aylarında form düşüklüğü yaşayan safkan, sırasıyla G3, Listed ve Grup 1 düzeyindeki 3 koşuda toplamda rakiplerinin 80 boy gerisinde kaldı.


Daha sonra 1.5 aylık kısa bir ara veren Windshear, Connecticut'ın da start aldığı G3 Glorious Stakes'i üçüncü olarak bugünkü rakibinin 2.5 boy önünde üçüncü olarak tamamlarken tekrar toparlanma sinyalleri verdi. Rakibinden farklı olarak bu startının ardından bir kez daha piste çıkan Windshear, 15 Ağustos'ta Newbury'de katıldığı G3 koşuda kazanan safkanın 5 boy gerisinde ikinci oldu.

VIDEO: Windshear'ın ise 3., Connecticut'ın 5. olduğu Goodwood'daki G3 Glorious Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1VunOI0


Windshear'ın 2. olduğu 15 Ağustos'taki G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1IFCOtr


(MAFTOOL)

MAFTOOL: Godolphin Ekürisi'nin bu yılki Boğaziçi Koşusu için deklare ettiği isim MAFTOOL (Hard Spun - With Intention / Mr. Greeley) bugüne kadar katıldığı 7'si çim 5'i kum toplam 12 koşuda 3 birincilik, 3 ikincilik, 2 de üçüncülük elde etmiş bir isim.

Yarış hayatına 2 yaşlı olarak geçen yıl İngiltere'de başlayan ve çim-kum katıldığı 5 koşuda aralarında Newmarket'te G3 bir koşunun da bulunduğu 2 galibiyet elde ederken, 2 kez ikinci oldu. 2'liliğinde ilk ikiden düştüğü tek koşu G1 Dewhurst Stakes olan Maftool, İngiltere geçirdiği sezonun ardından Dubai'nin yolunu tuttu.


3 yaşlılığında Dubai'nin yenilenen kum pistinde 2000 Guineas Trial ile sezona başlayan Maftool, Şubat ayında 1600 metre kum pistte G3 UAE 2000 Guineas'i kazanırken Mubtaahij'i geride bıraktı. Fakat 1900 metre kum pistteki G2 UAE Derby'de rakibinin 8 boy gerisinde ikinci olan safkan, tekrar Avrupa'ya geldi.

İlkbahar-Yaz sezonunda ilk olarak Fransa'da G1 Poule D'Essai Des Poulains'e (Erkek Tay Deneme) katılan Maftool, koşuyu kazanan safkanın 10 boy gerisinde 18 atta 14. olarak tamamladı. Akabinde tekrar İngiltere'ye dönen safkan, Ascot'taki G3 koşuyu yaklaşık 8 boy geride 6. olarak bitirdi. Çim piste son kez 17 Temmuz günü Hamilton'da Listed koşu için çıkan Maftool, bu kez 33 boy geride koşudan 10 atta 9. olarak ayrıldı. İlgililerinin daha sonra tekrar kum pistte çıkarmasıyla birlikte Maftool, son kez 17 Ağustos'ta Chelmsford City'de 1600 metre kum pistte Class 3 koşuda start alıp, 1.5 boy geride üçüncü oldu.

VIDEO: MAFTOOL'un geçen yıl Newmarket'te çim pistte kazandığı G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1XcL3Z0

MAFTOOL'un bu yıl Dubai'de kum pistte kazandığı G3 BAE Erkek Tay Deneme:




(ROGUE RUNNER)

ROGUE RUNNER: Ünlü Qatar Racing'in sahibi olduğu, yarış hayatını genellikle Almanya'da sürdüren isimlerden 3 yaşındaki ROGUE RUNNER (King's Best - Rosa Di Brema / Lomitas) bugüne kadar katıldığı 6 koşuda 2 galibiyet elde etti.

2 yaşlılığında yalnızca 1 kez start alan Rogue Runner, Temmuz 2014'te 3 atın katıldığı bu koşuyu 9 boy farkla kazandı. Uzun aradan sonra bu yıl Nisan ayında ikinci startı için piste çıkan safkan, 1600 metre çim pistteki koşuyu kazanarak 2'de 2 yaptı. Daha sonra uzun mesafeye ve Grup koşulara çıkan Rogue Runner, Almaya'da G3 koşuda 5. olduktan sonra İngiltere'ye geldi. Golden Horn'un kazandığı İngiltere'nin en prestijli koşularından G1 Epsom Derby'de ekürisini temsil eden safkan, koşudan 9. olarak ayrıldı.


İngiltere macerası sonrasında tekrar Almanya'ya dönen Rogue Runner, bu kez G1 Alman Derbisi'nde start alırken Nutan'ın kazandığı koşuyu 7.5 boy geride 5. olarak tamamladı. Rogue Runner son olarak 16 Ağustos günü Krefeld'de katıldığı G3 koşuda 15 boy geride sonuncu oldu.

VIDEO: ROGUE RUNNER'ın Nisan ayında kazandığı 1600 metre çim pistteki koşu:



ROGUE RUNNER'ın 7.5 boy geride 5. olduğu G1 Alman Derbisi:

 

KİŞİSEL GÖRÜŞ: Her ne kadar 5-2 oranla katıldığı G3 Glorious Stakes'e 18-1 oranıyla katılan Windshear'ın gerisinde kalsa da buraya 8 koşuda 4 birincilik ile hem dinç hem de kazanmasını bilerek gelecek olan Connecticut'ın bu yılki Boğaziçi Koşusu'nda en dikkat çeken isim olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yazdan beri İngiltere'deki koşularını takip ettiğim ve beğenerek izlediğim safkanın performansını merakla bekliyorum. 

Son startında 300'lere gelinirken Connecticut'ın yolunun kapanmasında da faydalanarak onu geçen Windshear, Pether's Moon ile geçen yıl kazanan Richard Hannon'ın bu yılki kozu olacak. Godolphin'in bu yılki festival için getireceği safkanlar arasında belki de en az şansa sahip gözüktükleri bu koşuda Maftool, uzayan mesafe ve uzun süredir kazanamadığı çim pistte start alacak olması kendisi için dezavantaj gibi gözüküyor. Yine de klasik düz mavi forma, bakalım başarıya bu koşuda da ulaşabilecek mi? Alman safkanları Eric ve Rogue Runner'ın performansı kağıt üzerinde çok üst düzey gözükmüyor, outsider olarak süprizi gerçekleştirmek için mücadele edecekler. 

Öte yandan tüm bu isimlerin yanında ben Fly By Me ve Sanzatu gibi tempoyu belirleyebilecek safkanların bulunmasıyla Blaze To Win ve Enyalios gibi başarılı atlarımızdan etkili bir koşu bekliyorum. Koşuyu nerelerde bitireceklerini bilemem fakat geçtiğimiz yıl Village Wind'in gösterdiği başarıyı BTW ya da Enyalios'un göstermemesi için bir sebep göremiyorum. En azından pisti ve mesafeyi iyi bilmeleriyle, Alman atlarından ve hatta Maftool'dan daha ön planda diyebilirim benim için.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder