25 Temmuz 2013 Perşembe

Siz kardeşsiniz!

Tıpkı insanoğlunda ve diğer tüm canlılarda olduğu gibi atlarda da hiç şüphesiz en değerli varlık "anne"dir. Aygırların önemi yadsınamaz ancak bir aygır senede ortalama 50 aşım yapabiliyorken, bir anne yalnızca bir tay doğuruyor. Aşım sonrası kısrağın gebe kalıp kalmadığı sonrasında 12 ay doğumu bekleyip yapılan telaş derken yetiştiricilerin yaşadığı bu tatlı heyecan hiç şüphesiz aygır sahiplerinin yaşadığı heyecandan da kat kat fazladır. Ben de bugün gerek yurt içinde başarılı yarışlar koşup yarışseverlerin gönlünde yer eden KURTARAN, HAKKAR, TALIP HAN, AGRESIVO ve ÇAKAL CARLOS, gerekse yurt dışında koşan ve bizleri gururlandıran NATIVE KHAN gibi bir kaç safkanın yurtdışında bulunan bazı kardeşlerini araştırdım. Dilerseniz şimdi bu safkanların anne kardeşleri neler yapıyor bir göz atalım:

Aracı ekürisinin yurtdışında birbirinden başarılı koşular sergileyerek 2 yaşlılığında G3 Solario Stakes'i, 3 yaşlılığında da G3 Craven Stakes'i kazanıp, FRANKEL'in kazandığı G1 2000 Guineas'de üçüncü olan NATIVE KHAN isimli safkanı şu anda ülkemizde aygırlık yapıyor. NATIVE KHAN'ın annesi VIVA MARIA ise 2012 yılında ASTRONOMER ROYAL'dan bir dişi tay dünyaya getirmiş olup, bu tay Ağustos ayında Fransa'daki Arqana satışlarında 90 Lot numarasıyla satışa çıkacak.




NATIVE KHAN'ın anne kardeşi 2012 doğumlu dişi tay (Astronomer Royal x Viva Maria )

Ayrıca NATIVE KHAN'ın annesi VIVA MARIA,  2013 yılında HIGH CHAPARRAL'dan bir erkek tay dünyaya getirdi. 


NATIVE KHAN'ın anne kardeşi 2013 doğumlu erkek tay (High Chaparral x Viva Maria)

G1 Türkiye Jokey Kulübü Koşusu, G1 Ankara Koşusu ve G2 Sakarya Koşusu galibi olan ve bu sene aygırlık yapmak üzere haraya alıanan HAKKAR'ın katıldığı 6 koşuda 1 birincilik elde eden ve şu anda annelik yapmakta olan 2001 doğumlu ablası Darley yetiştirmesi VARNAY (Machiavellian x Valleria) 2003 yılında padokta yürürken:



G1 Çaldıran, G2 Anafartalar ve G3 Sait Akson Koşuları galibi TALIP HAN'ın 2004 doğumlu iğdiş kardeşi IDLE NO MORE (Mr. Greeley x Idle Rich) 1 Mayıs 2007 tarihinde yarış hayatına İngiltere-Southwell'de kazanarak başladı ancak daha sonra katıldığı 2 koşuda dereceye giremeyince ABD'ye gönderildi. Burada efsane antrenör Bobby Frankel tarafından antrene edilen ve 2008 yılında 4 koşuya katılan safkan, bir üçüncülük elde etti. 2009 yılında yarış hayatını noktaladıktan sonra Neigh Savers tarafından Santa Anita pistinden kurtarılan iğdiş safkanı, 3 yıl boyunca Neigh Savers müdürü Nicole Schwartz şahsi atı olarak kullandı. IDLE NO MORE, yeni ismiyle INDIE, şu anda SunFire Eventing Center'da yaşamını sürdürüyor.

IDLE NO MORE'un 2009 yılında Kimberlee Çiftliği'nde çekilen videosu:




Kardeşlerini inceleyeceğimiz bir diğer safkanımız ise AGRESIVO. 2009 yılında Keeneland satışlarında 75.000 $ bedelle satın alınan AGRESIVO, ülkemizde 2 yaşlı olarak katıldığı 3 koşuda 1 galibiyet, 2 de ikincilik elde ederken özellikle Çaldıran Koşusu'ndaki ikinciliğiyle bir anda tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak daha sonra ciddi bir sakatlık yaşayan ve uzun süre pistlerden uzak kalan AGRESIVO, bilindiği gibi 10 Nisan günü yaklaşık 1.5 sene aradan sonra ilk kez Avrasya Ekonomi Zirveleri Koşusu (KV-8) için piste çıkmış ve muhteşem bir başarı örneği göstererek uzun aradan sonra katıldığı ilk koşuyu kazanma başarısı göstermişti.

Geri dönüşü sonrası Vehbi Koç Koşusu'nda (G3) üçüncü, Haliç Koşusu'nda ise bekleneni veremeyip 6. olan AGRESIVO, şu anda tekrar bir süreliğine geriye alındı. HARLAN'S HOLIDAY'den olma, GOOD AND TOUGH kızı MADDALENA'dan doğma AGRESIVO'nun annesi MADDALENA'yı inceleyecek olursak, bu kısrak yarış hayatı boyunca katıldığı 12 koşuda aralarında G3 Old Hat Stakes'in de bulunduğu 4 koşudan galibiyetle ayrılırken, G1 Prioress Stakes'te de ikinci olmuştu. Ünlü Coolmore Harası üzerine koşan ve 250.820 $'lık kazançla yarış hayatını noktalayan MADDALENA, harada da başarılı yavrular verdi.

2006 yılında haraya girip ilk olarak GIANT'S CAUSEWAY'den INNER COMPASS isimli tayı dünyaya getiren MADDALENA'nın ilk temsilcisi katıldığı 2 koşuda 1 üçüncülük elde etti. İkinci sezonunda JOHANNESBURG'dan JOBURG STAR isimli tayı dünyaya getiren MADDALENA'nın bu temsilcisi katıldığı 17 koşuda 4 galibiyet elde etti. 2009 yılında AGRESIVO'yu dünyaya getiren kısrak, 2010 yılında ise BERNSTEIN'dan bir başka başarılı isim BERN IDENTITY'i doğurdu. BERN IDENTITY, geçtiğimiz yıl 2 yaşlılığında katıldığı 5 koşuda 3 galibiyet, 1 ikincilik, 1 de üçüncülük elde etti. G2 Sanford Stakes'i kazanan tay, sezonun baş tayı SHANGHAI BOBBY'nin kazandığı G2 Hopeful Stakes'te de üçüncü oldu.

Bu yıl yalnızca Ocak ayında G3 Holy Bull Stakes'te start alıp 5. olan BERN IDENTITY, katıldığı 7 koşu sonrası 628.000 $'lık bir kazanç elde etti. 



(AGRESIVO'nun 3 yaşlı erkek kardeşi BERN IDENTITY (Bernstein x Maddalena)

 AGRESIVO'nun annesi MADDALENA'nın 2011 doğumlu HENRYTHENAVIGATOR'dan bir dişi tayı bulunurken, 2012 doğumlu SCAT DADDY'den olan erkek tayı ise 20-22 Ağustos tarihleri arasında 146 Lot numarasıyla Ocala Ağustos ayı Yearling satışlarında satışa çıkacak olup, aynı tayın Keeneland Eylül ayı satışları için de başvurusu bulunuyor.

SCAT DADDY-MADDALENA orijinli tayın pedigrisini incelemek için tıklayınız: http://bit.ly/11hJJba

Annesi yurtdışında olan bir başka başarılı safkanımız ise KURTARAN idi. Şu anda 14 yaşında olup, aygırlık hayatını sürdüren Danehill'den olma, Adjalisa'dan doğma KURTARAN, yarış hayatı boyunca 51 kez start almış ve aralarında G1 Erkek Tay Deneme, G2 Adnan Menderes ve G3 Atıf Esenbel Koşuları'nın da bulunduğu 10 koşuyu kazanma başarısı göstermişti. Birinciliklerinin yanı sıra sayısız Grup koşuda plaseler yapmış olan, "şampiyon" diye tabir edebileceğimiz safkanlardan KURTARAN, sonlardaki etkili sprintiyle nam salmış bir isimdi.

KURTARAN'ın annesi ADJALISA, bir DARSHAAN kızı olup, 22 yaşında olan çok verimli bir kısraktır. Halen annelik yapmayı sürdüren Aga Khan yetiştimesi ADJALISA, yarış hayatı boyunca pek başarılı olamayıp, 1994-95 yıllarında İrlanda'da katıldığı 5 koşuda galibiyet elde edemedi. 

KURTARAN'ın annesi ADJALISA, harada ilk olarak 97 yılında GOLDEN LEGEND'ı dünyaya getirdi. Katıldığı 34 koşuda 1 galibiyet elde eden safkanın ardından, 98 yılında ASHKALANI'den TOUCHY FEELINGS isimli kısrağı dünyaya getirmiştir ancak kısrak katıldığı 6 koşuda dereceye girememiştir. 1999 yılında DANEHILL'den KURTARAN'ı dünyaya getiren ADJALISA, 2000'de DESERT PRINCE'den 4 koşu galibi PRINCE ADJAL'ı, 2001'de SADLER'S WELLS'ten koşu kazanamamış OPERA STAR'ı, 2003'te 3 startında tabeladan düşmemesine rağmen kazanamayan KURTARAN'ın tam kardeşi BENJAMIN FRANKLIN'i, 2004'te SADLER'S WELLS'ten MANTARAY BAY'ı veren ADJALISA, 2005 yılında bir kez daha SADLER'S WELLS'ten bu sefer KURTARAN ile birlikte en başarılı yavrusu olan FRONT HOUSE isimli kısrağı vermiştir. Bu kısrak 2009 ve 2010 yıllarında Dubai karnavalı kapsamında bir çok kez start almış ve G2 Dubai City Of Gold'u kazanma başarısı göstermiştir.




FRONT HOUSE (Sadler's Wells x Adjalisa) G2 Dubai City Of Gold'u kazanırken

2006'da bir kez daha SADLER'S WELLS'ten HENRI CLEWS'i, 2007'de ise ORATORIO'dan 1 koşu galibi MUSIC MAESTRO'yu veren ADJALISA, 2009 yılında HOLY ROMAN EMPEROR'dan EAGLE OF ROME'u vermiştir. 2009 yılında dünyanın en iyi aygırı olarak gösterilen GALILEO'yu ziyaret eden ADJALISA, bu aşkın meyvesi olarak 2010 yılında ROYAL IRISH HUSSAR'ı dünyaya getirmiştir. Coolmore Harası'nın sahibi olduğu 3 yaşındaki erkek tay, ilk startında 8. olduktan sonra ikinci yarışına 17 Temmuz günü İrlanda-Killarney'de katılmış olup, Maiden koşuyu 11 boy farkla etkileyici bir şekilde kazanmayı başarmıştır.

2011 yılında bu defa bir başka ünlü aygır FASTNET ROCK'tan BROWN DIAMOND isimli dişi tayı dünyaya getiren ADJALISA, 2012 yılında da yine FASTNET ROCK'tan bir tay vermiştir.

KURTARAN'dan sonra bir diğer konuğumuz ise Çarşamba günü katıldığı G1 Beyoğlu Koşusu'nu gösterişli bir şekilde kazanan, Türk Yarışçılığı'nın derbisi 87. Gazi Koşusu'nu Baş farkıyla DIVINE HEART'a kaybedip ikinci kalan ÇAKAL CARLOS.


Artie Schiller'dan olma, Divine Diva'dan doğma ÇAKAL CARLOS'un annesi yarış hayatında yalnızca 2 yaşlılığında 1 koşuya katılıp, dereceye girememiş bir THEATRICAL kızıdır. Harada ilk olarak 20094 yılında STORMY ATLANTIC'ten ORGAN PIPE'ı veren DIVINE DIVA'nın ilk temsilcisi 3 yarış kazanıp, 3 kez de plase yapmıştır. 2005 yılında MORE THAN READY'den EAGER DIVA'yı veren kısrağın bu tayı İngiltere'de 2 koşu kazanmış, 4 yaşlılığında da Suudi Arabistan'da plase yapmıştır.





2005 doğumlu kısrak EAGER DIVA (More Than Ready x Divine Diva)

2006'da PROUD CITIZEN'dan CARDENIO, 2007'de LIMEHOUSE'dan SOUTH JAK'i veren DIVINE DIVA, 2009'da ise ÇAKAL CARLOS'un öz kardeşi MOTT'u dünyaya getirmiştir. 4 yaşındaki iğdiş safkan MOTT, 15 Temmuz günü ABD-Colonial Downs'ta katıldığı koşuyu kazanarak kariyerinin 7. startında Maiden'e veda etmiştir.

2009 yılı Keeneland satışlarında 24.000 $ bedelle satın alınıp, ülkemize getirilen DIVINE DIVA'nın Türkiye'de start alan ilk tayı ÇAKAL CARLOS olurken, tjk.org kayıtlarına göre kısrağın DIVINE LIGHT'tan DYMAXION isminde 2 yaşlı bir erkek tayı daha bulunuyor.




























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder