21 Mart 2015 Cumartesi

Mevlana Koşusu için Polytrack semalarında

3 yıldır polytrack pistte koşulan ve sırasıyla FAST STARS LINE, EL CONQUERADOR ve MY DEAR SON'ın kazanma başarısı gösterdiği Mevlana Koşusu (Açık - A3) bugün İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda koşulacak. Katılım olarak (5 tay) az gözükse de çekişmeli bir mücadele olması bekleniyor.

Özellikle ilk yarışından önce de ne denli heyecanlı ve ümitli olduğumu blogda belirttiğim QUICK RATE'in ilk kez farklı bir ilde ve bu denli önemli bir sınava çıkacak olması beni heyecanlandırıyor. 2 ve 3 yaşlı İngiliz taylarıyla yakından ilgilenen ve takip eden biri olarak bu tip şampiyon namzeti olarak gördüğüm isimlerin koşacağı her koşu öncesi sanki tayın ilgilisiymişim gibi heyecan yaptığım doğrudur.

Bugünkü koşuya dönecek olursak hepimizin kafasında FRENKLİ RÜZGARI ve QUICK RATE gibi farklı illerde başarılı olup ilk kez İstanbul'a gelen taylar için "Acaba polytrack pistte koşar mı?" gibi soru işaretlerinin az çok bulunduğunu düşünüyorum. En azından bu hesabı ben kendi kafamda yaptım. Şimdi de kafamdan geçenleri koşu öncesi buraya yazmaya karar verdim.

İlk olarak FRENKLİ RÜZGARI'nın kağıt üstünde polytrack hesabını yaptığımda annesi MARYOLEN'in yarış hayatında sentetik pistte hiç start almadığını görüyoruz. Aynı şekilde Frenkli Rüzgarı'ndan önce verdiği LIEBHER isimli temsilcisi de yalnızca kaba kumda pistte start alıp, koşu kazanma başarısı göstermiş.

Öte yandan biraz daha geri gittiğimizde ise Maryolen'in annesi ELENI'nin de Maryolen haricinde PANDOKRAT ve BANC'i verdiğini görüyoruz. İşin dikkat çeken kısmı ise bu isimlerden Pandokrat tam 13, Banc ise 8 kez sentetik pistte koşup hiç yarış kazanamamışlar. Ayrıca Royal Abjar'ın da FAIRSON, HARPUTLU GAGGOŞ ve OĞLUMEMRE gibi kum piste çok başarılı temsilcilerinin sentetik pistte koşu kazanamadıklarını göz önüne alınca FRENKLİ RÜZGARI'nın kaba kum pistteki müthiş performansını bugünkü koşuya taşıyıp taşımaması konusunda soru işaretlerim artmış durumda.

Şimdi de QUICK RATE'i biraz inceleyelim. Adana'daki ilk yarışında daha sonra Maiden'e veda etmiş taylar İlknur Sultan (KV galibi), Victory River, Kar Leoparı ve Glorify gibi tayları kolay bir şekilde geride bırakan QUICK RATE, bir sonraki yarışında ise derecesini 1 saniye daha geliştirip yine güle oynaya kazandı ve 2'de 2 yaptı. Son zamanlarda ülkenin dört bir yanında bir çok safkanıyla koşu kazanan ve yaptıkları ciddi yatırımların meyvelerini toplamaya başlayan Kurtel Ekürisi'nin, sanırım kaba kum pistte üst düzey sprint yarışı bulamayınca (ki ülkede neredeyse hiç yok) rotayı İstanbul'a yani polytrack piste çevirdiğini düşünüyorum.

Adana'da tamamladığı galoplardan sonra İstanbul'a gelen ve son olarak polytrack pistte 400 metrelik (24.7 R) bir sprint gerçekleştiren (http://bit.ly/1MTLpxq) QUICK RATE'in babadan kız kardeşi SUNSET GLOW (Exchange Rate-Perfectforthepart/Dynaformer) geçen yıl ABD-Del Mar'daki polytrack pistte G2 Sorrento ve G1 Del Mar Debutante Stakes'i (1400 m) kazanıp, son olarak G1 BC Juvenile Fillies Turf'de ikinci olmuştu. QUICK RATE için ilk startı öncesi yazmış olduğum yazıda anneden kardeşlerine de değinmiştim. ABD'nin farklı hipodromlarında bir çok koşu kazanan anneden kardeşi bulunan QUICK RATE'in henüz sentetik pistte koşan kardeşine ise rastlamadım.

QUICK RATE için Ocak ayında yazdığım ve kardeşlerine değindiğim yazıya ulaşmak için: http://bit.ly/1CGPK4b

Her ne kadar babadan bir çok kardeşi bulunduğu için ne kadar doğru bir ölçüt olur bilemesek de ben polytrack pistte kaba kumdan bi' tık altta olsa bile büyük bir sıkıntı yaşamayacağını düşünenlerdenim. Tabi umuyorum ki bu koşu sonrası alacağı sonuç doğrultusunda QUICK RATE için rota 1500-1600 metrenin de üzerindeki koşulara çevrilmez. (Çok iyi bir sprinter ya da belki miler) olabileceğini düşünüyorum en başından beri..

 

Bu iki isim özelinde polytrack hesapları yaptıktan sonra koşuya katılacak başta üst düzey form yakalayan Elodie'nin kızı BETİFERİ olmak üzere KEJO BABA ve NEW STAR'ın da polytrack tecrübeleriyle koşuda şans arayacaklarını belirtmek ve bunu bir match race'e indirgeyip onları küçümsememek de doğru olur.  Sözün özü: artık hepimiz bu akşam saat 20.00'yi bekleyip, birlikte tüm sorularımızın cevabını alalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder