31 Temmuz 2014 Perşembe

Şartlı 1 / Analiz

Hemen her fırsatta söylediğim gibi Şartlı 1 koşuları -özellikle de 2 yaşlı İngiliz taylarına mahsus olanları - neredeyse Grup 1 koşular kadar seviyorum. Bugün de İstanbul'da 2 yaşlı İngiliz taylarına ait Abbas Koşusu koşulacak. Yaz aylarının verdiği can sıkıntısından olsa gerek bugünkü koşu için düşündüklerimi yazmak istedim. Daha doğrusu bugünkü koşu üzerinden genel olarak 2 yaşlı tay yarışlarını takip ederken neleri ön plana aldığımı, hangi kriterlere göre kuponuma yazdığımı ya da nacizane oluşturduğum "2 yaşlı tay takip listesi'nin ölçütlerinden bahsetmeyi planladım.. Başlayalım..

1) Galop ve Pişkinlik: Bir Şartlı 1 koşuyu değerlendirirken ilk önce bir çoğumuzun yaptığı gibi önce galoplara bakıyorum. Doğal olarak en çok ya da en uzun mesafeli galop yapan tayları bir adım önde görüyorum. Tabi az ama öz galop yapanlar bu açığı zaman zaman kapatabiliyor olsa da çok ve uzun galoplar yapan tayların daha pişkin oldukları bir gerçek.. Bugünkü koşuya dönersek netteki kayıtlara göre toplamda yapmış olduğu 6'sı 1000 metrelik olmak üzere 21 galop/sprint ile (1) ATEN GOLD galop sayısı bakımından rakiplerinin epey önünde görünüyor. Aten Gold'u ise 1'i 1000 metrelik olmak üzere 15 galop/sprint ile (9) BRITISHGIRL ve 13 galop/sprint ile (11) MADEMOSIELLE takip ediyor.

Bugünkü koşuda start alacak olan taylardan (1) ATEN GOLD'un bundan yaklaşık 3 ay önce 8 Mayıs günü yarisdergisi.com'da 2 yaşlı İngilizlere ait ilk Şartlı 1 koşudan önce yayınlanan "Mayıs ayının en hazır tayları" listesinde Santino, Success, Brave Family, Playfellow, Calypso Sea, Darin Sultan, Erdinçbey ve Star of Rock gibi İstanbul'da koşu kazanmış taylarla birlikte bulunduğu görünüyor. 400 metrelik sprintiyle bu listede yer alan ATEN GOLD'un ne kadar uzun süredir bugünkü koşuya hazırlandığını sanırım 3 ay önce yayınlanan bu listeye bakarak görebiliriz: http://bit.ly/1oTb0N3

2) Orijin: Galop ve pişkinlik durumunu göz önüne aldıktan sonra sıra benim düşünceme göre orijin bilgilerine geliyor. Sırasıyla anne, baba ve kısrak babalarını kontrol ettiğim tayları kategorilendirerek bir liste oluşturuyorum. Misal yine bugünkü koşu üzerinden yola çıkarsak anne kardeşi en yüksek ikramiye kazanmış tay (1) ATEN GOLD. Aten Gold'un anne kardeşi Atenflex 657 bin tl'lik kazancıyla bu koşuda start alacak 11 tayın anne kardeşleri arasında en çok ikramiyeyi kazanmış isim konumunda. Aten, Aten Boy, Baby Aten ve Lady Aten ise Fairlanda'nın koşu kazanma başarısı göstermiş diğer temsilcileri. 

Orijin kategorisinde bugün için dikkat çeken bir diğer bilgi ise Aten Gold'un bugün bir sonraki koşuda start alacak olan Lion King ile olan orijin benzerliği. Aten Gold'un babası Lion King'de olduğu gibi Lion Heart, annesi ise Lion King'in annesi Girl Aten'i veren Fairlanda. Hatırlanacağı üzere her ne kadar 2 yaşlılığında koşu kazanamasa da Lion King, My Dear Son ve Kuloğlu gibi isimlerin ardından Kısa Vade ve Grup koşularda plaseler elde etmişti.

Orijin açısından devam edersek 3 anne kardeşi de koşu kazanmış (2) BEKMEZ, annesi ve 4 anne kardeşi koşu kazanma başarısı gösteren (6) TORO TORO dikkat çeken diğer isimler.

3) İdman Pisti: İstanbul yarışları için her yarış gününün 1 gün öncesinde resmi tv kanalı ve sitede yayınlanan İdman Pisti koşulara çalışmak için müthiş bir fırsat. Özellikle bugünkü gibi ilk kez koşacak tayların görüntülerini görebilmek benim için çok önemli. Her ne kadar tayların galoplarını ya da sprintlerini gazetelerden görebiliyor olsak da insan her daim gözünün gördüğüne, reele inanır ve inanmalıdır da. Bugünkü koşu özelinde de İdman Pisti görüntüsüne ve galobundaki akışına/aksiyonlarına göre (1) ATEN GOLD, (2) BEKMEZ ve (11) MADEMOISELLE en beğendiğim taylar oldular.

4) Kulvar: Genelde 800, 1000 ve 1200 metreler üzerinden koşulan tay koşularında kulvar da önemli faktörlerden biri oluyor. Bu bakımdan özellikle tercihli ve dış kulvarları çeken taylar benim için koşuya dezavantajlı konumda başlıyor. Çünkü bilindiği gibi dış kulvardan, özellikle böylesine 10 ve daha fazla tayın katıldığı bölünmemiş koşularda dış kulvardan çıkan tayın adapte olarak iç kulvarlara gelene kadar harcadığı süre ve çaba nispeten fazla oluyor. Bu bakımdan dış kulvarlardan çıkan tayların diğerlerine oranla çok daha hazır olmadığı koşularda kazanma oranının düşük olduğu bir gerçek. Bu koşu özelinde de koşuya usta jokeyler Selim Kaya, Ahmet Çelik ve Halis Karataş ile katılacak olan (6) Toro Toro, (8) Armonica ve özellikle gazetelerde favori olarak gösterilen taylardan (11) Mademosielle'nin çektiği en dış 3 kulvarın dezavantaj olabileceğini düşüyorum. Bu açıdan bakarsak koşunun başlarında ciddi faullere maruz kalmadığı sürece 4,5,6 ve 7. kulvarlar taylar için ideal sayılabilir.

5) Takı: Günümüz Türk Atçılığı'nda sık kullanılan takılara belki de bir çoğumuz gibi ben de olumsuz bakan kısımdanım. Özellikle ilk kez koşacak olan taylara takılan takıların belirli bir huysuzluk ya da düzensizlik gösteren taylara takıldığını varsayarak; gerek start öncesi sorunlar gerekse koşuya başlarken startta kalma ya da koşuya çabuk adapte olamama gibi problemlerin ortaya çıkabileceğini düşünerek takısız (özellikle de kapalı gözlük ya da kulaklık kullanmayan) taylara biraz daha fazla şans vermeye çalışıyorum. Bu koşuya bakarsak koşu içerisinde gözlük ya da kulaklık kullanmadan start alacak olan taylar (1) ATEN GOLD, (3) FREE STYLE, (4) REVOLUTION, (6) TORO TORO, (8) ARMONICA, (11) MADEMOSIELLE.

6) Sahip, Antrenör ve Jokey Formu/İstatistiği: Taylar için yukarıdaki 5 kategoriden sonra değerlendirdiğim bir diğer faktör de tayların sahip, antrenör ve jokeylerinin formu ve istatistiği oluyor. Sahip konusunda 2 yaşlı taylarda ciddi başarı yüzdelerine sahip eküriler her daim benim öncelikli favorim oluyor. Misal son yıllarda Adil Mert Kaya, bu yıl da Cemiloğlu ekürisinin 2 yaşlı taylarda gösterdiği başarı yüzdesi ortada. Yine antrenör konusunda son 2 yılın Abbas Koşuları'nı Bachelor Son ve Rain Over Me ile kazanan üstad Ümit Bekmezci'nin 2 yaşlı taylarda gösterdiği ciddi bir başarı söz konusu. Bu bakımdan koşuya bakacak olursak Bekmezci ailesinin yetiştirdiği ve muhtemelen antrene de ettiği (2) BEKMEZ bu kategoriye göre ön plana çıkıyor. Özellikle az önce bahsettiğim Bachelor Son ve Rain Over Me gibi Bekmez'in babası Bekmezbey de Bekmezci ailesinin yetiştirdiği ve 2 yaşlılığında katıldığı 6 koşuda hiç geçilmeyip Sakarya ve Çaldıran Koşuları'nı kolayca kazanmayı bilmişti.

Jokey konusunda bu yıl İstanbul'da koşulan 2 yaşlı İngilizlere ait 6 Şartlı 1 koşunun 3'ünü Özcan Yıldırım'ın bindiği taylar (Success, Darin Sultan ve Berkarar) kazanırken, 2 kez Uğur Polat'ın bindiği taylar (Playfellow ve Pan Ikona), 1 kez de Vedat Kızmaz'ın bindiği tay (Special Sword) kazanma başarısı gösterdi. Öte yandan
son 2 yılda İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda koşulan Abbas Koşuları'nı Savurlu ve Lambourn isimli 2 dişi tayla kazanan Akın Sözen'in bu yıl da (9) BRITISHGIRL isimli bir başka dişi tayla katılacak olması dikkat çekiyor.

7) Doğum Tarihi: Tayların doğum tarihleri, bazen yeterli olgunluğa oluşup oluşmadığının göstergesi olabilir. Misal doğumların başladığı Ocak ya da Şubat ayında doğanların, nispeten bahar aylarında doğan taylara göre 1-2 ay erken doğmuş olması genellikle bir avantajdır. Bugünkü koşuda (1) ATEN GOLD 11 Ocak'ta doğmuş olup, koşuda Ocak ayında doğmuş tek taydır. Onu Şubat doğumlu 2 tay (4) REVOLUTION ve (5) SOLO TÜRK takip ediyor.

8) Koşu İstatistiği: Son 2 yıldır İstanbul'da koşulan ve 2'ye bölünen Abbas Koşuları'nın tamamını kayıtlara göre 8 ve üzeri galop/sprint yapıp koşuya katılan tayların (Bachelor Son, Savurlu (2012), Lambourn ve Rain Over Me (2013) kazandığı görülüyor. Bu açıdan yola çıkarsak bugün için yine kayıtlara göre 8 ve üzeri galop/sprint yapan taylar: (1) ATEN GOLD, (4) REVOLUTION, (5) SOLO TÜRK, (8) ARMONICA, (9) BRITISHGIRL ve (11) MADEMOISELLE. Yine son 2 yılın Abbas Koşuları istatistiğine göre 2 koşuyu erkek, 2 koşuyu ise dişi taylar kazanmış görünüyor.

Bu 8 kategorinin yanı sıra cinsiyet, hava-pist durumu, kilo farkları, gazete puanlamaları gibi faktörler de değerlendirmeye alınıyor ancak temel olarak yukarıda saydığım faktörler benim bir Şartlı 1 koşuyu değerlendirirken dikkate aldığım etmenler. Bugünkü koşuya dönecek olursak da çoğu faktörlerin lehine görünmesiyle (1) ATEN GOLD'un bu yılki Abbas Koşusu'nu kazanmasını bekliyorum. Bu tayın en ciddi rakibinin ise her ne kadar çok sayıda galobu bulunmasa da az ama öz hazırlanan (2) BEKMEZ ve sonrasında Dehere-Coconut orijiniyle kum ya da sentetikte daha başarılı olacağını düşünsem de iyi galopları ve idman pistindeki akışlı görüntüsüyle (11) MADEMOISELLE şanslı olabilir. Bu 3 tay da beklenen yarışlarını ortaya koyamazsa tüm tayların bana göre koşuda şansı olabilir.

Hepimize bol şanslar ve iyi seyirler.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder